Wat is parapente?

Parapente of paragliding (de Engelse term) is een zweefvliegsport. Men vliegt met een parapente of paraglider. Hoewel een parapente scherm van ver enige gelijkenis vertoont met een parachute zijn de werking en het doel anders. Een parachute is bedoeld om een val te breken, dus vertraagd naar de grond te vallen. Een parapente is bedoeld om in de lucht te blijven, om te vliegen. Een parapente scherm of paraglider is een vleugel en genereert draagkracht of lift door een voorwaartse beweging in de lucht, net zoals een zweefvliegtuig. Een parapente scherm weegt slechts 5 kg, en wordt in een rugzak gedragen.

 

Vertrekken

Men springt met een parapente niet ergens af of uit: opstijgen gebeurt al lopend van een helling. Daardoor vult het scherm zich met lucht en neemt het de vleugelvorm aan. Eens de draagkracht groot genoeg is (reeds na enkele meters) verlaat men vanzelf de grond..... en men vliegt!

 

Vliegen

Een parapente vliegt de vallei van St-Hilaire in Eens in de lucht kan men net als zweefvliegtuigen of deltas doen op zoek gaan naar stijgende lucht onder de vorm van thermieken of dynamische stijgwinden. Daardoor is het mogelijk om uren in de lucht te blijven of lange afstanden af te leggen.

 

Landen

Dank zij een eenvoudige en precieze besturing kan een parapente op de kleinste terreinen landen. Dit gebeurt zonder schokken; enkele passen volstaan om zacht tot stilstand te komen. De opleiding start met het aanleren van de basistechnieken op leshellingen. Daar leert men het starten en landen aan door oefenvluchtjes te doen van enkele tientallen meters ver, hoogstens enkele meters boven de grond. Daarna volgen de grote vluchten stages, waarbij langere vluchten worden uitgevoerd.

 

Wil je graag zelf leren vliegen? Dat kan! Lees hier hoe de parapente opleiding bij Airsport in elkaar zit.