Menu Sluiten

XC Stage

Is XC vliegen je ultieme doel? Heb al een goede controle over het thermiekvliegen en je hebt je brevet XC al behaald? Wil je nu de lat verleggen en niet alleen langer maar ook verder en beter vliegen? Het doel van deze week is eenvoudig, beter leren XC vliegen, je lat verleggen en verder vliegen dan ooit tevoren. We nemen je mee naar de plaats met de beste voorspellingen voor het moment, om zo je ervaring en kennis te vergroten en je vertrouwen in jezelf als XC-piloot.

Elke dag krijg je een meteobriefing, een taak, een sitebriefing, vervoer tussen start en landing en retrieve. Met meerdere piloten de taak vliegen en je eigen grenzen verleggen. Het is een stage om je XC leerdoelen te bereiken. Je krijgt tips en tricks van hoe je beter XC kan vliegen. Waar vind ik wanneer de thermiek? Hoe verloopt het thermisch potentieel doorheen de dag? Wat is de beste lijn? Wanneer moet ik versnellen en wanneer moet ik beter wachten? Tijdens het vliegen krijg je updates over de luchtcondities en indien mogelijk ook begeleiding over waar de beste thermiek zit. Voor en na het vliegen vergelijken we de tracks en overlopen we wat je beter had kunnen doen. Waar je je vlucht kon optimaliseren en waar de betere lijn lag.

De XC stages worden door Bram en Lode begeleid. De hoofdmonitor is Bram Declercq, met 14 jaar vliegervaring en een persoonlijk record van een 170km driehoek. Hij weet de tips en oefeningen aan te passen aan ieders persoonlijke ervaring. Lode Spruyt is de mede-begeleider, 1 van de beste piloten van het land, hij vloog reeds een cross van 416km! Hij vliegt in het Belgisch team op PWC (Paragliding World Cup) wedstrijden. Samen nemen ze je mee op de XC taken, Bram vliegt voorop en probeert de ideale lijn te vinden, Lode vliegt na en probeert de achterblijvers terug op te pikken.

Voor je mee gaat op de XC Stage is het sterk aanbevolen om eerst een thermiekstage te volgen. Prachtige taken uitstippelen en vertrekken met grootse plannen, om vervolgens op de landing te staan omdat je je niet hebt kunnen centreren in de huisbel is frustrerend. Zeker omdat je hier niet gaat leren hoe je dat beter kan doen, dat is juist het doel van de thermiekstage. Hier mikken we op piloten die geen probleem hebben om naar cloudbase te geraken, maar eerder willen leren wat ze nu met al die gewonnen hoogte kunnen doen.

Programma

 • Theorielessen aangaande XC vliegen
 • XC vliegen in praktijk
 • Het voorspellen van de meteo en van een “goede XC dag”
 • Het lezen van de weersituatie
 • Het maken van beslissingen, welke lijn kies je, waar zoek je de volgende thermiek
 • Optimaliseren van de instrumenten
 • Via briefing en de-briefing overlopen we hoe er werd gevlogen, we vergelijken tracks en kijken wat er goed was en wat er beter kon.
 • Tijdens de vlucht krijg je regelmatig updates over de condities in de lucht, in de mate van het mogelijke kan je extra hints en tips verwachten om zo je vlucht te optimaliseren

Inbegrepen

 • 6 dagen XC vliegen en coaching.
 • Dagelijkse meteobriefing, een taakbeschrijving en een sitebriefing.
 • Vervoer tussen start en landing, en retrieve.
 • De-briefing en analyse van de vlucht.
 • Theorielessen aangaande meteo, XC vliegen, materiaal.

Voor wie?

 • Voor piloten die mikken op XC vluchten van 40 à 50km.
 • Brevet XC Piloot en IPPI-5 kaart (dit is een vereiste deelnamevoorwaarde)
 • Lid zijn van Club Airsport.
 • Lid zijn en een volledige BVVF verzekering.
 • Een reisbijstandsverzekering
 • Eigen parapentemateriaal hebben, inclusief een GPS

Wat is het verschil met de Club XC ?

De Club XC is geen stage en is slechts met 1 begeleider. Je vliegt er XC in groep, onder begeleiding maar de kans dat je allemaal samen met de begeleiding kan vliegen is veel kleiner. Tijdens de XC stage ligt het doel op beter leren vliegen en begeleiding krijgen voor een individueel traject. Daarenboven vlieg je samen met 1 van de beste competitie piloten van het land. Dus naast het vliegen zijn er bijzonder veel momenten om van Lode zijn ervaringen te leren.

Waar?

Waar het op dat moment goed is. We trekken een denkbeeldige cirkel van 1200 km rond Mechelen en zoeken de beste plek voor XC vluchten en daar trekken we naar toe. Verandert het weer, en is er op rijafstand een betere plek, dan verhuizen we naar een andere locatie.

Prijs

€ 625 voor 6 dagen, € 560 voor piloten die vliegen met een vleugel gekocht bij de Paraglidingshop.

Verzekeringen

Parapente verzekering

Verplicht. Alle deelnemers moeten lid zijn van de BVVF met verzekering. Enkel de parapente verzekering via de BVVF van Aviabel is geldig.

Reisbijstandverzekering

Aanbevolen. Een verzekering voor als jij een ongeval hebt met parapenten, medische bijstand nodig hebt, en terug naar huis moet gerepatrieerd worden. Dit is niet inbegrepen in de parapente verzekering. Een reisbijstandverzekering bij Europ-Assistance heb je al vanaf €18.

Annulatieverzekering

Aanbevolen. Als je niet kan meegaan op stage door allerlei redenen (gezondheidsredenen, ingrijpende gebeurtenissen, …), dan kan je bij annulatie van jouw kant, eenvoudig jouw inschrijvingsgeld terug vorderen van de verzekering. De beste formule is te vinden bij EuropAssistance en deze is te combineren met bovenstaande reisbijstand. Een annulatieverzekering bij Europ-Assistance heb je al vanaf €15.

Wanneer

Zie kalender wanneer de volgende reis is gepland.

XC Stage - 12/06/2023 - 17/06/2023 – 12/06/2023 - 17/06/2023 – Flexibel in een straal van 1200 km, waar de voorspellingen goed zijn. (nog 0 vrije plaatsen)
XC Stage - 27/08/2023 - 01/09/2023 – 27/08/2023 - 01/09/2023 – Flexibel in een straal van 1200 km, waar de voorspellingen goed zijn. (nog 0 vrije plaatsen)

We gebruiken cookies om uw browserervaring te verbeteren door te onthouden dat u bent ingelogd. Bij het invullen van een contactformulier worden cookies gebruikt om uw gegevens voor een volgende keer te onthouden .