Menu Sluiten

Regelgeving en brevetten

Parapente of paragliding is een onderdeel van de zogenaamde vrije vlucht sporten, waar ook het deltavliegen en het kiten toe behoren.

In België wordt de vrije vlucht geregeld door een nationale federatie: De Belgische Vrije Vlucht Federatie VZW (BVVF). Dit omvat het beheer van vliegplaatsen, erkenning van scholen, brevetten, examens, relaties met de overheid, enzomeer. De federatie organiseert de Belgische Kampioenschappen en vertegenwoordigt België op internationaal vlak. De BVVF is een VZW, geleid door een Beheerraad samengesteld uit vrijwilligers, die democratisch verkozen wordt door de leden van de vereniging.

Er is geen brevet vereist voor de meeste, eenvoudige, vliegsites indien men ter plaatse blijft, dus niet op afstandsvlucht of XC vertrekt. Voor bepaalde sites of in bepaalde landen is het brevet Piloot Parapente vereist. Om afstandsvluchten te mogen doen is het brevet Piloot XC Parapente vereist. Verder bestaat er ook een brevet om duo (tandem) vluchten met passagiers uit te voeren.

De opleiding bij Airsport is erop gericht om deze brevetten te kunnen behalen. Een gedetailleerde beschrijving van deze en andere brevetten is te vinden op de website van de BVVF.

Hieronder alvast een kort overzicht van de Belgische bretten, die ook de basis vormen van onze opleiding.

Het Initieel Brevet, niveau groen.

Het initieel brevet attesteert de eerste oefeningen en vluchten gemaakt in het kader van een erkende school. De validering ervan gebeurt door uw monitor en gaat over de technische en theoretische competenties die u tijdens uw eerste vluchten heeft verworven.

Het Soaring brevet, niveau paars.

Het soaringbrevet valideert uw competenties om aan zee en in laminaire wind te vliegen en al wat dit inhoudt (starten met wind en de evolutie van de windcondities kunnen evalueren).

Het Piloten brevet, niveau blauw.

Het Pilotenbrevet valideert uw competenties om de nodige informatie te zoeken en te analyseren om zonder begeleiding op elke vliegplaats lokaal te kunnen vliegen, met aangepast materiaal en in verschillende weeromstandigheden.

De validering van het praktisch gedeelte gebeurt door uw monitor.

Een multiple choice vragenlijst van 60 vragen, die af te leggen is bij de BVVF, test uw theoretische kennis.

Het brevet van XC piloot, niveau Oker.

Het brevet van XC-Piloot attesteert het zelfstandig kunnen vliegen bij elk type vlucht alsook de voorbereiding van afstandsvluchten met respect voor het luchtruim.

Het praktisch gedeelte komt overeen met de validering van al de competenties in uw pilotenpaspoort (te bekomen bij Airsport of bij de federatie.)

Het theoretisch gedeelte wordt getest met een multiple choice examen over luchtvaartreglementering alsook met een concreet geval van vluchtvoorbereiding in België.

We gebruiken cookies om uw browserervaring te verbeteren door te onthouden dat u bent ingelogd. Bij het invullen van een contactformulier worden cookies gebruikt om uw gegevens voor een volgende keer te onthouden .