Evenementen en competitie

Parapente kent verschillende disciplines die ook hun eigen nationale en internationale competities hebben.

De klassieke XC (cross-country) competities onderscheiden een vlakland en een bergkampioenschap. Ze bestaan gewoonlijk uit meerdere taken (manches) die op verschillende dagen en/of plaatsen doorgaan. Er moet naar een bepaald doel gevlogen worden, via een circuit waarbij bepaalde punten verplicht overgevlogen moeten worden (zogenoemde waypoints). Punten worden toegekend op basis van de gerealiseerde tijd en/of afstand.

rebull x-alps

De afstanden van een taak zijn meestal tussen de 30 en 80 km, maar er bestaan grote wedstrijden, zoals de Red Bull X-Alps. De opdracht: >1000 kilometer overbruggen; tussen de start in het Dachstein gebergte te Oostenrijk en de finish in Monaco aan de Middellandse zee. Hier ligt een slordige 20,000 euro aan prijzengeld op de winnaars te wachten.

just acro

Een andere discipline is Acro. Een parapente kan onvoorstelbare acrobatische manoeuvres uitvoeren; van wing-overs waarbij de piloot hoger dan de vleugel passeert tot volledige tumblings en figuren in nauwe formaties van meerdere vleugels. Ook hierin bestaan competities, waarbij piloten een aantal verplichte figuren moeten uitvoeren, aangevuld met een “vrij” programma. Een speciale “freestyle” variant is het Wagas festival in Frankrijk aan de Atlantische kust.

De meeste piloten willen echter gewoon volop genieten van het vliegen op zich.

Er zijn een aantal events en beurzen waar parapente en andere vrije vlucht beoefenaars samenkomen, het meest bekende internationaal event is zonder twijfel de Coupe Icare die doorgaat in de Franse Alpen.

In Oostenrijk is er jaarlijks een Testival dat steeds meer succes kent.

Coupe Icare

Testival