Wat is Parapente

Parapente of paragliding (de Engelse term) is een zweefvliegsport. We vliegen met een parapente of paraglider. Hoewel een parapentescherm van ver enige gelijkenis vertoont met een parachute zijn de werking en het doel anders. Een parachute is bedoeld om een val te breken, dus vertraagd naar de grond te vallen. Een parapente is bedoeld om in de lucht te blijven, om te vliegen. Een parapentescherm of paraglider is een vleugel en genereert draagkracht of lift door een voorwaartse beweging in de lucht, net zoals een zweefvliegtuig. Een parapentescherm weegt slechts 5 kg, en wordt in een rugzak gedragen.

 

Starten

We springen met een parapente niet ergens af of uit: opstijgen gebeurt al lopend van een helling. Daardoor vult het scherm zich met lucht en neemt het de vleugelvorm aan. Eens de draagkracht groot genoeg is (reeds na enkele meters) verlaten we vanzelf de grond….. en we vliegen!

Vliegen

Eens in de lucht kunnen we, net als zweefvliegtuigen of delta’s doen, op zoek gaan naar stijgende lucht in de vorm van thermieken of dynamische stijgwinden. Daardoor is het mogelijk om uren in de lucht te blijven of lange afstanden af te leggen.

Landen

Landen

Dankzij een eenvoudige en precieze besturing kan je met een parapente op de kleinste terreinen landen. Dit gebeurt zonder schokken; enkele passen volstaan om zacht tot stilstand te komen. De opleiding start met het aanleren van de basistechnieken op leshellingen. Daar leren we het starten en landen aan door oefenvluchtjes te doen van enkele tientallen meters ver, hoogstens enkele meters boven de grond. Daarna volgen de grote vluchten stages, waarbij langere vluchten worden uitgevoerd.

Wil je graag zelf leren vliegen? Dat kan! Lees hier hoe de parapente opleiding bij Airsport in elkaar zit.